Від початку війни українці в Польщі відкрили майже 30 тис. бізнесів

Фото: Freepik

Найбільше компаній відкрито у будівельній сфері

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українці відкрили у Польщі майже 30 тис. бізнесів.

Про це повідомляє Польський економічний інститут.

Зокрема, у 2022 році українці заснували у Польщі майже 16 тис. бізнесів, що становить 6% від усіх створених минулого року. За першу половину цього року українці відкрили майже 14 тис. бізнесів, що майже стільки ж, скільки було зареєстровано торік. Майже кожна 10 створена компанія у сусідній державі була українською.

«Від початку війни в Україні до кінця червня 2023 року в базі даних CEIDG було зареєстровано 29,4 тисячі українських ФОПів. Домінуючими галузями є будівництво, інформація та комунікації, а також послуги», - йдеться у повідомленні.

У січні 2022 року громадяни України відкрили в Польщі лише 188 суб'єктів підприємницької діяльності. Таку ж кількість було зареєстровано і в лютому 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення ситуація кардинально змінилася. У квітні 2022 року, порівняно з березнем, кількість підприємств зросла майже втричі, а з травня минулого року щомісяця реєструвалося не менше 1 тис. нових підприємств.

«З жовтня по грудень 2022 року ми спостерігали зниження темпів створення нових компаній, але 2023 рік приніс рекордні обсяги. У першому півріччі 2023 року зареєстровано 13,9 тис. нових українських компаній, що становило аж 87%», – зазначає Катажина Дембковська, керівник групи економічного прогнозування Польського економічного інституту.

Цього року українці щомісяця відкривають по 2 тис. нових бізнесів у Польщі. Зараз на українців припадає 67% індивідуальних підприємців у Польщі відкритих у першому півріччі 2023 року.

Більш ніж половина (61%) іноземних ФОПів, зареєстрованих у період з січня 2022 року по червень 2023 року, мають власника з українським громадянством. У 2022 році компанії, засновані громадянами України, становили 57% компаній, відкритих іноземцями в Польщі, а в першій половині 2023 року - майже 67%.

23% відкритих українських бізнеси у Польщі – це будівельні компанії, 18% працюють у сфері інформації та комунікації, а 14% - надання послуг.

«Серед 7,2 тис. будівельних компаній, які наразі працюють у Польщі, лідирують компанії, що займаються виконанням оздоблювальних робіт (29%) та будівельними роботами, пов'язаними зі зведенням будівель (18%). З 5500 компаній у секторі ІТ та комунікацій 77% займаються діяльністю, пов'язаною з програмним забезпеченням. А серед інших видів діяльності у сфері послуг, де працюють 4,3 тисячі українських компаній, 85% - це перукарські та косметичні послуги», - повідомляє Олександра Вейт-Книжевська, старший аналітик групи економічного прогнозування Інституту.

Зазначається, що українські компанії продовжують створюватися і вести бізнес у Польщі. Торік та у першій половині 2023-го було закрито 933 компанії, що становить лише близько 3% від усіх українських підприємств, створених за цей час. 

Нагадаємо, у Львові 17 липня у рамках проєкту «Польський сервіс відбудови України» обговорювали аспекти післявоєнної відбудови України. Зокрема, на Львівщині неймовірні можливості для польського бізнесу. Детальніше про це читайте за посиланням.