В Україні зростуть зарплати: коли очікувати підвищення

Фото: Freepik

Торік середня номінальна зарплата зросла на 5,9%, а реальна скоротилася на 11,8%

У 2023 році середня номінальна зарплата в Україні зросте на 21,9%, а реальна з урахуванням інфляції – на 3,7%.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України за квітень 2023 року.

У Національному банку України прогнозують, що у 2024 році номінальні зарплати зростуть на 19,2%, а реальні – на 5,7%. Очікується, що у 2025 році номінальні заробітні плати зростуть на 12,4%, а реальні – на 4,3%.

У першому кварталі цього року через дефіцит електроенергії спостерігалося скорочення економічної активності. Підприємства оптимізовували свої витрати скорочуючи працівників та зарплати. У 2023 році зростанню зарплат сприятимуть м’яка фіскальна політика та адаптація до роботи в умовах високих ризиків.

Вагомим чинником для зростання заробітних плат у наступні роки стане відкриття кордонів. Значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями. Також очікується зростання різниці у зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили.

Зокрема, торік середня номінальна зарплата зросла на 5,9%, а реальна скоротилася на 11,8%. Зростання зарплат відбувалося у 2022 році завдяки бюджетному сектору. Так, минулого року в Україні підвищили зарплати медикам. Також оплата праці зросла у секторі держуправління та оборони, в ІТ та фінансовій і страховій діяльності. У виробничих сферах та у сферах послуг номінальні зарплати знизилися.

Нагадаємо, кількість вакансій в Україні збільшується та майже зрівнялася з показниками квітня 2021 року. Станом на 1 травня на Work.ua було 77,9 тис. вакансій, з яких 17,3 тис. — нові. Найбільший приріст пропозицій роботи у категоріях «Охорона, безпека» (21%), «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (+20%) та «Сфера обслуговування» (+16%).