• Головна
  • Економіка
  • У 2022 році ринок небанківських фінансових послуг покинуло 422 установи

У 2022 році ринок небанківських фінансових послуг покинуло 422 установи

У загальних активах частка небанківських фінансових установ скоротилася до 11,97%

За рік з ринку небанківських фінансових послуг вийшло 422 установи, переважно це кредитні спілки та фінансові компанії.

Про це йдеться в огляді небанківського фінансового сектору від НБУ.

Обсяги послуг на ринку небанківських фінансових послуг наприкінці 2022 року залишалися набагато меншими від довоєнних. Зокрема, торік обсяг активів зріс лише у страховиків та фінансових компаній – на близько 10%.

У загальних активах частка небанківських фінансових установ скоротилася до 11,97% станом на кінець минулого року.

У 2022 році обсяг активів страховиків життя зріс на 18%, а за IV квартал – на 3%. Обсяг страхових виплат за квартал майже не змінився. За рік виплати страхування життя зросли на 7%, ризикового страхування  – зменшилися на третину.

Окрім того, торік в Україні пришвидшилося  скорочення кількості кредитних спілок та їхніх активів. На кінець року обсяги активів становили майже половину від обсягів 2021 року, а кредитний портфель зменшився за квартал на 14%.

Попри це, обсяг активів фінансових компаній зріс у IV кварталі. За квартал обсяг кредитів населенню зріс на 42%, а послуг лізингу – у 2,6 раза.

Ломбардна діяльність упродовж минулого року практично не розвивалася, а річний обсяг кредитування знизився на 36%. У 2022 році ломбарди були збитковими.

Нагадаємо, НБУ визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів «Сенс Банку» та заборонив право голосу за 100% акцій. Зокрема раніше банк називався «Альфа-банк».