Україна та ОАЕ готують угоду про всеосяжне економічне партнерство

Україна стала першою європейською державою, з якою ОАЕ мають намір укласти таку угоду

Україна та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) сьогодні, 5 грудня, оголосили про намір укласти Угоду про всеосяжне економічне партнерство (CEPA).

Про це пишуть на сайті Міністерства економіки України.

Спільну заяву щодо цього підписали перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко та державний міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ, доктор Тані бін Ахмед Аль Зейуді.

У повідомленні йдеться, що за результатами минулого року загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами між Україною та Еміратами склав $1,147 млрд.

Це найбільший показник, якого досягли країни за всю історію двосторонніх торговельно-економічних відносин. А обсяг інвестиції ОАЕ в економіку Україну минулоріч сягнув майже $243,3 млн.

Найбільшу частку співробітництва між Україною та ОАЕ займає торгівля агропромисловою продукцією (понад 50%). Тож задля продовольчої безпеки на Близькому Сході Емірати зацікавлені у якнайшвидшій економічній відбудові нашої держави.

«ОАЕ здобули заслужену репутацію важливого міжнародного торгового та логістичного центру. У той же час Україна відома своєю роллю глобального гаранта продовольчої безпеки та швидкозростаючого ІТ-центру. Тож CEPA зробить наші економіки взаємодоповнюючими, і ми з нетерпінням очікуємо на спільну роботу над просуванням торгівлі, цифрової економіки, а також сприяння нашому інвестиційному співробітництву», — зазначила Юлія Свириденко, яка долучилася до заходу в Дубаї віртуально.  

За словами Тані бін Ахмед Аль Зейуді, Україна стала першою європейською державою, з якою ОАЕ мають намір укласти CEPA. Тож це підкреслює важливість нашої держави для Еміратів як довгострокового торгового та інвестиційного партнера.

«Угода про всеосяжне економічне партнерство з Україною відкриває низку нових можливостей для наших експортерів, інвесторів і виробників, а також надає доступ до нових ринків в Азії, Африці та на Близькому Сході для сільськогосподарської та промислової продукції з України. Ми прагнемо домовитися про взаємовигідну Угоду, яка може не лише сприяти економічному відновленню України, але й довгостроковому розвитку та подальшим перспективам», — зазначив Тані бін Ахмед Аль Зейуді.

Окрім торгівлі агропромисловою продукцією, найбільшу частку економічного співробітництва між Україною та ОАЕ займає металургія (близько 30%). Водночас надзвичайно перспективним є співробітництво в інфраструктурних проєктах, енергетиці, фармацевтичній промисловості, а також у сфері інновацій, досліджень, розробок та технологій.

Переговори між Україною та ОАЕ щодо укладення CEPA вже розпочалися. З української сторони переговорну групу очолює заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка, який був присутній під час події у Дубаї.

Нагадаємо, Німеччина підписала угоду про постачання скрапленого природного газу з Об’єднаних Арабських Еміратів. Таким чином ФРН хоче замістити втрачені поставки російського газу.