• Головна
  • Культура
  • Кіно
  • Український фільм "Маріуполь2" отримав престижну нагороду на Канському фестивалі

Український фільм "Маріуполь2" отримав престижну нагороду на Канському фестивалі

Фільм "Маріуполь 2" отримав спеціальну нагороду у Каннах — "Золоте око". Цю відзнаку дають документальним фільмам.

"Наш спеціальний приз дістається фільму, який неможливо порівняти з будь-яким іншим на цьому конкурсі. Дуже радикальний, мужній, художній та екзистенційний вислів "Маріуполь2", – пояснило журі свій вибір.

На жаль режисер фільму, литовський  документаліст Мантас Кведарачавічус загинув у Маріуполі, у російському полоні. Картину було змонтовано з матеріалу, який він знімав перед смертю. Матеріал зберегла його наречена Ганна Білоброва, яка була разом з ним у Маріуполі.

Водночас до складу журі вперше увійшла українка, режисерка та письменниця Ірина Цілик.

Крім того, на Канському фестивалі представили й ініш українські стрічки.

Проект документального фільму режисерки Лізи Сміт "Слухаючи світ" отримав нагороду від Європейської асоціації документалістів DAE Award у секції Cannes Docs.

Cтрічка Тоні Ноябрьової "Ти мене любиш?" отримала нагороду на послуги постпродакшену від IDM Film Commission Suedtirol/Cine Chromatix Italy. Фільм Юлії Гонтарук "Залізна сотня" виграв приз від Ciclic/ Région Centre-Val de Loire. Картина Анни Бурячкової "Коли нам було 15" отримала нагороду на послуги постпродакшену від Screen Brussels та Спеціальну відзнаку журі. Фільм Павла Острікова "Ти – космос" виграв нагороду First Cut Lab Award.

Нагадаємо, у паралельній програмі Канського фестивалю показали й українську стрічку “Памфір”. Реліз фільму запланований на 2022 рік