Феномен Клавдії Петрівни

Клавдія Петрівна - це сценічний псевдонім Соломії Ігорівни Опришко, молодої української співачки, яка за неймовірно короткий час стала справжнім феноменом українського шоу-бізнесу. Але, як звичайна дівчина змогла підкорити серця мільйонів українців за такий короткий час? 

Біографія

Соломія Опришко народилася 13 серпня 2005 року в селі Гірне, що входить до складу Грабовецько-Дулібівської сільської громади, Стрийського району Львівської області України. З раннього дитинства Соломія виявляла інтерес до музики. Вже з п'яти років вона почала займатися музикою серйозно. Навчання в музичній школі стало першим кроком на шляху до великої сцени. 

Наступним етапом став Дрогобицький музичний коледж імені Василя Барвінського, де Соломія навчалася грі на скрипці. Саме тут вона отримала ґрунтовну музичну освіту, яка згодом допомогла їй у створенні власних пісень. Цікаво, що в коледжі Соломія грала в симфонічному, камерному та народному оркестрах.

"Творча, хороша дитина, чемна. Між студентами говорили, що Клавдія Петрівна - це вона. Але я цього не знав. Дізнався лише пів року тому", - пригадує директор коледжу Юрій Чумак в інтерв’ю для ВВС Україна.

Соломія закінчила коледж у 2024 році саме тоді, коли її пісні вже набували популярності по всій країні.

“Коли вся країна слухала “Барабани”, Соломія Опришко здавала випускні іспити”, — каже директор Чумак.

Продовжуючи свій шлях на велику сцену, Соломія вирішила підтримувати таємничий образ Клавдії Петрівни, уникаючи публічних інтерв’ю. "Клавдія Петрівна поки що інтерв’ю не дає. Це продовження її таємничого образу. Всі вже знають, хто це. Але поки що залишається відкритим питання, яка ж вона Клавдія Петрівна. Тепер це нова історія і ми сподіваємось, що шанувальникам буде цікаво спостерігати за розвитком артистки", — зазначила продюсерка співачки Катерина Шевченко у коментарі для ВВС Україна.

За словами продюсерки, Соломія Опришко прагне, щоб її приватне життя залишалося особистим: "Хотілося б донести глядачам, критикам, що Соломія Опришко — це звичайна людина, а є артистка — Клавдія Петрівна. Хотілося б, щоб всі розуміли це розділення. Щоб приватне залишилось приватним. Для того вона і створювала Клавдію Петрівну, щоб нею залишатися"

Народження сценічного образу Клавдії Петрівни

Історія успіху Клавдії Петрівни почалася 4 липня 2023 року, коли вона опублікувала в TikTok відео зі своїми демоверсіями пісень. Вже 3 серпня того ж року Клавдія Петрівна випустила демоальбом із 7 треків у своєму телеграм-каналі. А 22 вересня відбувся реліз мініальбому з 4 оновлених пісень.

Але чому Клавдія Петрівна? Звідки взявся цей псевдонім? Виявляється, Соломія запозичила його у героїні роману "Записки кирпатого Мефістофеля" українського письменника Володимира Винниченка.

На жаль, Клавдію Петрівну не оминули проблеми: невідомі зловмисники викрали 7 її нових треків з Telegram-каналу та без дозволу опублікували їх на Spotify під її іменем. Пісні почали набирати популярність, та на щастя, ситуацію вдалося вирішити - фейкову сторінку було видалено завдяки скаргам, після чого виконавиця створила офіційний акаунт для релізу своєї музики.

Популярність Клавдії Петрівни зростала неймовірними темпами. Її пісні "Знайди мене", "Лікарі кажуть", "Я тобі брехала" та "Імператори" стали хітами, які вже набрали мільйони прослуховувань на YouTube.

У розвитку кар'єри Клавдії Петрівни ключову роль зіграв музикант OSTY. Завдяки його рекомендації лейбл "NEBO MUSIC", де він сам був підопічним, звернув увагу на перспективну артистку. Після особистої зустрічі в Києві Клавдія Петрівна отримала пропозицію про співпрацю, що дало їй можливість вперше записати свої твори у професійній студії. Восени 2023 року вона підписала контракт із лейблом "NEBO MUSIC", що ознаменувало її офіційний вихід на велику українську поп-сцену.

У лютому 2024 року Клавдія Петрівна отримала премію "Золота Зоря Лірум" у номінації "Дебют року". Цікаво, що під час церемонії нагородження за нагородою вийшла співачка Маша Кондратенко, що спричинило ще сильнішу хвилю чуток та різних спекуляцій.

Феномен Клавдії Петрівни створив не тільки музичний образ, але й певний міф, який успішно розвивався завдяки таємничості співачки. Її сценічний образ був настільки впливовим, що викликав широкий резонанс серед шанувальників та критиків. Віталій Портников влучно зазначає: "Тому ті, хто створив образ Клавдії Петрівни, саме ім’я якої викликає асоціації з Винниченком у «занадто» освіченої людини або ж асоціації з молодою, але впевненою у собі жінкою у того, хто далекий від класики, дійсно пішли правильним шляхом – шляхом таємниці, маскараду, чекання зустрічі із незнайомкою"​.

Клавдія Петрівна: пісні (дискографія)

Мініальбоми:

"Бережи мене" (22 вересня 2023 року)

  • Знайди мене;
  • Хто ти (feat. OSTY);
  • Я щаслива — Лікарі кажуть;
  • Бережи мене.

"Зима" (8 грудня 2023 року)

  • Тишина;
  • Дочка самурая;
  • Зима — Я буду одна;
  • Грудень.

Сингли:

  • "Імператори" (2023);
  • "Знайди мене" (2023);
  • "Уже світає" (2023);
  • "Чорні Білі" (з OSTY) (2023);
  • "Сніг" (з OSTY) (2024);
  • "Я тобі брехала" (2024);
  • "Барабан" (з Артемом Пивоваровим) (2024);
  • "Театр" (2024).

Музика Клавдії Петрівни - це поєднанням сучасного попу з елементами української народної музики. Її тексти часто торкаються глибоких емоційних тем, таких як самопізнання, кохання та соціальні проблеми. А її репертуар характеризується легкістю, невимушеністю та іронічністю. На публіці, Клавдія з'являється виключно у величезних капелюхах-абажурах, масках, хустинах та окулярах, щоб зберегти свою анонімність.

До речі, її пісня "Я щаслива", а точніше рядок із цієї пісні - "Лікарі кажуть, що це депресія, мама каже, що я лінива" привернув увагу першої леді України Олени Зеленської. Ці рядки, вона процитувала на саміті перших леді та джентльменів, наголошуючи на важливості ментального здоров'я.

Виконавиця випустила два міні-альбоми: "Бережи мене" та "Зима". Найпопулярнішими треками стали "Знайди мене" та "Барабан" - дует з Артемом Пивоваровим, які на двох зібрали 56 мільйонів переглядів тільки на YouTube.

Цікаво, що сам Пивоваров не одразу знав, що його колега по дуету — це Клавдія Петрівна. "Відбулася магія", — розповідав він про їхню спільну роботу. "Коли я вперше почув музику, я трішки по-іншому собі її уявляв. Але не треба судити по зовнішності. Ця дівчинка — доросла не по своїх роках", — зазначив Пивоваров в інтерв’ю блогерці Ramini​.

Перша поява на сцені та "зняття масок"

Перша публічна поява Клавдії Петрівни відбулася у квітні 2024 року на концерті Артема Пивоварова. Виконавиця заспівала з ним дует "Барабан", з'явившись у довгому вбранні та широкому капелюсі -

Цей виступ викликав справжній фурор серед шанувальників. Прямо зі сцени співачка анонсувала свій перший сольний концерт у київському Палаці Спорту 30 серпня, а згодом було оголошено про додатковий виступ 31 серпня.

Окрім співпраці з Артемом Пивоваровим, Клавдія Петрівна також працювала з іншими відомими українськими артистами. Вона брала участь у проєкті ДЗЗ Тіни Кароль, де виконала пісню "Намалюй мені ніч" з 1960-х років -

Нарешті, 30 серпня, під час свого дебюту Клавдія Петрівна зняла маску, капелюх та показала своє обличчя. І звісно, під маскою ховалася юна 19-річна Соломія Опришко. 

До речі, за підрахунками вона забірала у Палаці Спорту 16 тисяч глядачів. Це принесло їй дохід близько 10-10,5 мільйонів гривень, без урахування податків.

Критика

Звісно, не обійшлося і без критики виконавиці. Після концерту та розкриття особистості Соломія зіткнулася з хвилею "хейту". Її зовнішність, вокальні дані, поведінка на сцені — все це стало об'єктом обговорень.

"Співати наживо не вміє", "зовнішність не сексі", "відсутність харизми" і, навіть "краще б не знати хто це насправді" — такі коментарі заполонили соцмережі.

Під час свого виступу Клавдія Петрівна поділилася з фанами, що на початку своєї кар’єри вона намагалася прислухатися до кожного коментаря, що читала в соціальних мережах. Проте згодом це стало для неї занадто складним, і вона припинила це робити. "Тому під час поїдання слушних порад від слушних людей, під час глибоких роздумів, я врешті-решт вирішила: критику залишаю критикам, а я піду своєю дорогою", — звернулася співачка до глядачів​.