• Головна
  • Культура
  • У львівському Домі Франка відкрили виставку молодих художників “Спогади”

У львівському Домі Франка відкрили виставку молодих художників “Спогади”

На виставці представили роботи митців з різних куточків України про дитинство, страх і любов

У Львівському музеї Івана Франка відкрилася нова виставка під назвою “Спогади”. Кураторами виставки стали студенти львівської Академії мистецтв, а авторами робіт — юні митці родом зі всієї України, зокрема з окупованих територій. Першокурсники вперше провели кураторську екскурсію виставкою та представили творчі роботи своїх колег.

Виставку “Спогади” у Домі Франка представили семеро кураторів — першокурсників Львівської академії мистецтв. Кожен з них відповідав за певну тему, яку окремо представили в різних залах: “Дитинство”, “Шлях”, “Страх”, “Любов”, “Укриття”, “Гараж” та “Не забути”. Такий досвід у студентів вперше, а тему виставки першокурсники обрали самостійно. “Наша виставка це певна трансформація теми спогадів: від тих, що є абсолютно зрозумілими для нас, адже всі ми маємо їх з дитинства, до спогадів не забутих. Можливо ми їх не пам’ятаємо, але всі вони десь у нас всередині сидять і ця виставка має на меті їх підійняти. В той час коли наш простір переповнений інформацією, нам варто згадувати ким ми є, чим ми дихали, де ми зростали і що саме нас формувало як особистостей,” — розповіла про мету виставки одна із кураторок, студентка першого курсу ЛНАМ, Катерина Претко.

Фото: LVIV.MEDIA
Фото: LVIV.MEDIA

На виставці представили 72 творчих роботи

Загалом тут можна побачити 72 творчі роботи: скульптуру, живопис, мультимедійна та інша творчість студентів мистецьких вишів з різних куточків України. Автор трьох скульптур, які представили на виставці, другокурсник Артур Кушнарьов, розповів LVIV.MEDIA, що його твори представили тематику “Дитинство”: “Сьогодні тут представлені мої три роботи: “90-ті”, “2000-ні” та “Сьогодення”. Ці твори по періодах розбивають спогади людини на чіткі десятиліття, з яких, хоча б два з них точно кожен переживав — від найяскравіших десятиліть до найбільш темних. Найбільше зусиль доклав до “2000-х”, адже це моє дитинство і воно найбільш яскраве. Це саме та робота, яка мені найбільше резонувала”.

Фото: LVIV.MEDIA
Фото: LVIV.MEDIA
Фото: LVIV.MEDIA

Скульптор додав, що для митців надзвичайно важливо мати майданчик, де вони можуть представити свої роботи, зокрема для студентів, які тільки починають свій шлях: “Такі заходи важливі, аби обмінюватися досвідом, в першу чергу візуальним. Тобто кожен відвідувач може поспілкуватися з твором по-власному і митець може поспілкуватися з глядачем. Проте найголовніше для митця те, що його твір бачать і він важливий для когось”.

Подібну виставку вдалося організувати вже втретє завдяки співпраці з Благодійним фондом Козицького, розповіла керівниця студентського проєкту “Спогади” Христина Береговська: “Дуже важливою є така колаборація між навчальними закладами і благодійними фондами. Я представляю Благодійний фонд Козицького, який вже третій рік поспіль підтримує таку студентську, прогресивну ініціативу. Тут залучені студенти як із заходу України, так і з гарячих точок. Вони пробують далі жити і творити всупереч обставинам, а саме воєнному стану” .

Виставка “Спогади” триватиме у Домі Франка до 25 червня, а відвідати її можуть усі охочі.

Нагадаємо, нещодавно Фонд Козицького на благодійному аукціоні зібрав 4 млн грн на FPV дрони та медичне обладнання.