• Головна
  • Бізнес
  • ІТ-послуги — потенційний український бестселер у світі: що, крім цього, Україна може запропонувати

ІТ-послуги — потенційний український бестселер у світі: що, крім цього, Україна може запропонувати

Український бізнес демонструє приклад стійкості та незламності

У той час, як український малий та середній бізнес шукає шляхи повернення до повноцінної роботи та продовження розвитку, серед головних потреб підприємці відзначають нестачу нових замовлень та ринків збуту (56%), коштів на розвиток (33%) та необхідність допомоги з логістикою (23%).

Про це йдеться у дослідженні Mastercard SME Index.

Для розширення ринків збуту 28% працюючих підприємців вже продають свої товари чи послуги за кордон:

  • 16% розпочали закордонні продажі до війни;
  • 12% — після її початку;
  • 21% працюючих МСБ планують розширювати географію продажів у майбутньому.

Наразі українські підприємці найбільше продають свої товари та послуги на ринки США (30%), Польщі (27%), Німеччини (13%), Великої Британії (10%), Литви (10%) та Канади (10%). Серед найбільш пріоритетних ринків, які український бізнес розглядає для подальшого розширення географії продажів, — Польща (61%), Болгарія (13%), Велика Британія (13%), Італія (11%) та Молдова (11%).

Зазначається, що основними бар’єрами, які заважають малому та середньому бізнесу вийти на іноземні ринки, є нестача фінансових ресурсів (29%), профільних знань (27%) та брак виробничих потужностей (12%).

“Сьогодні український бізнес демонструє приклад стійкості та незламності. 61% підприємців МСБ продовжують працювати навіть в умовах війни, і вони потребують нашої підтримки. Своїм важливим завданням ми вважаємо розробку технологічних рішень на підтримку бізнес-діяльності підприємців, окремі ініціативи для зростання МСБ та фінтех-стартапів, а крім того — надання дієвої консультаційної підтримки для подальшого масштабування українського бізнесу”, — зазначила генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові Інга Андреєва.

Водночас, у рамках дослідження підприємці виділили IT-послуги (49%) як найбільш перспективний бестселер України у світі, що матиме найбільший попит на міжнародній арені. Серед інших потенційних українських бестселерів назвали:

  • український дизайнерський одяг (28%);
  • крафтові продукти (26%);
  • прикраси, в тому числі ювелірні (23%).

Нагадаємо, Київська школа економіки KSE Institute (Kyiv School of Economics) інформує, що прямі втрати української економіки через війну вже сягають близько 113,5 млрд доларів.