• Головна
  • Блоги
  • Пасажирські перевезення у Львівській області. Що не так?

Пасажирські перевезення у Львівській області. Що не так?

Під час повномасштабної війни з рф кожна гривня сплачених податків до бюджетів усіх рівнів має визначальне значення для забезпечення економічного та військового фронту Від цього залежить, чи буде одягнений наш солдат, чи буде в нього озброєння, чи будуть соціальні гарантії для військових, та чи буде наша Перемога.

Аналізуючи транспортну галузь Львівщини, зокрема внутрішньообласні пасажирські перевезення, легко помітити очевидну «мінімізацію» сплати податків. І це не просто випадковість чи реагування перевізників на виклики економіки воєнного часу, це стійка тенденція функціонування галузі упродовж років.  

Найперше, це стосується нарахування розміру заробітної плати, від якої залежить рівень сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Найбільше, 64% цього податку наповнюють місцеві бюджети територіальних громад нашої області: по суті від його надходження залежить рівень соціально-економічного розвитку громад, 21% отримує державний бюджет і 15% отримує обласний бюджет. У 2023 році в галузі офіційно працювали 1147 працівників з середньою зарплатою 12 569 грн, галуззю було сумарно сплачено ПДФО на 207 млн 681 тис. грн. У першому півріччі 2024 року ситуація практично не змінилась: працювали 1207 працівників з середньою зарплатою 12 169 грн та було сплачено 137 млн 937 тис. грн ПДФО. Проте, на ресурсах work.ua, robota.ua, jooble тощо, роботодавці пропонують водіям пасажирських перевезень в нашій області заробітну плату від 23 до 50 тис. грн (в середньому 36 500 грн). Це вказує на те, що більшість роботодавців галузі, крім низької офіційно нарахованої заробітної плати платять зарплати у «конвертах», внаслідок чого не сплачується в повному обсязі Єдиний соціальний внесок і ПДФО. За підсумками тільки І півріччя від галузі бюджети недоотримали орієнтовно 275 млн грн ПДФО. А ці кошти могли б спрямувати на підтримку Сил оборони України чи реалізацію соціальних проєктів.

Ще цікавіша ситуація зі сплатою роботодавцями галузі податку на прибуток і єдиного податку. За підсумками 2023 року при загальному виторгу галузі 3,34 млрд грн було сплачено лише 13,146 млн грн податку на прибуток! (0,39 % від загального виторгу). Єдиного податку ФОПами за підсумками 2023 року було сплачено на суму 30 млн 250 тис. грн. (0,9 % від виторгу).

У І півріччі 2024 року ситуація є схожою. Виторг галузі становив 1,649 млрд грн, в той же ж час сплачено лише 7,1 млн грн податку на прибуток (0,42 % від виторгу), а також 23,23 млн грн єдиного податку (1,4 % від виторгу).

Така низька сплата податку на прибуток вказує на низьку рентабельність підприємств галузі. Серед 24 найбільших підприємств, які займаються пасажирськими перевезеннями в області, більшість за підсумками І півріччя 2024 року є збитковими, тобто витрати перевищують їхні доходи. Хочеться вірити в те, що вони закуповують нові автобуси для перевезень та інші основні засоби, але в більшості випадків, можемо припустити, що це штучно завищені витрати, для оптимізації сплати податку на прибуток.

Окремо слід звернути увагу на те, що у 2023 році територіальні громади передбачили для перевізників кошти на відшкодування перевезення пільгових категорій населення, а саме 262,29 млн грн, тоді як сума всіх сплачених перевізниками податків у цьому ж році становила 297,8 млн. Також варто зазначити, що вартість пасажирських перевезень у Львівській області одна з найвищих в Україні. Але при цьому, згідно з даними аналізу галузі, більшість підприємств займаються приховуванням доходів та штучно завищують вартість витрат, платять зарплату в «конвертах», використовують незадекларовану робочу силу.

Це лише загальний зріз проблеми, однак з метою ретельнішого аналізу галузі пасажирських перевезень, ДПС, Держпраці та за потреби правоохоронні органи проведуть детальне дослідження роботи ключових підприємств галузі.  

Тіньова економіка і незадекларована праця у військовий час обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів та завдають невиправної шкоди обороноздатності країни.

Закликаю бізнес переглянути свої підходи до ведення підприємницької діяльності в умовах повномасштабної війни і зрозуміти, що в нас усіх є одна держава. Ми повинні спрямувати спільні зусилля на детінізацію економіки і забезпечити державу додатковим фінансовим ресурсом, що дасть можливість підтримати Сили оборони країни і наблизити нашу перемогу над ворогом!